Samen werken aan bereikbaarheid

NOS: aanleg van glasvezel zakt in.

De aanleg van glasvezel vertraagt, meldt de NOS. Op het hoogtepunt in 2013 werden in zes maanden tijd nog bijna 300.000 huizen van glasvezel voorzien. Het afgelopen half jaar waren dat er minder dan 50.000, blijkt uit een analyse van adviesbureau Stratix op verzoek van de NOS.
In het laatste halfjaar (september 2016-maart 2017) zijn er 48.000 nieuwe aansluitingen opgeleverd, tegen 57.000 in de periode ervoor (maart 2016-september 2016). De daling is in 2015 ingezet.
Wethouder van Eindhoven Staf Depla luidt bij de NOS de alarmklok en roept het Rijk op om daadkracht te tonen.

Ongeveer een derde van Nederland is voorzien van FTTH, met grote verschillen tussen gemeentes als Rotterdam (3%) en Harderwijk, boven de 90 procent. KPN wordt aangewezen als verantwoordelijke, omdat het tempo van aanleg is gedaald sinds de aankoop van Reggefiber.
KPN meldt in een reactie dat het glasvezel tot diep in de wijk aanlegt. Ook VodafoneZiggo legt geen glasvezel aan. Hoogleraar breedbandnetwerken Ton Koonen van de TU Eindhoven noemt glasvezel het enige toekomstbestendige netwerk. Koper en kabel kunnen nog upgrades krijgen, “maar het blijft een beetje of je een dino aan het infuus legt”.